Има ли фиксирана цена за обръщане на прозорци?

Spread the love

Ако сте пред ремонтен процес във вашето жилище, то най-вероятно ще ви потрябват малко допълнителни знания за обръщането на прозорци или още познато като обръщане на дограма.

Като собственици на жилище вие самите трябва да сте наясно какво включва самият процес и евентуално колко би ви струвало. Сигурно имате и други въпроси – нормално. Ще се опитаме в тази статия да бъдем максимално изчерпателни.

Нека преминем към конкретния въпрос: Какво включва обръщането на прозорци? Е, най-просто обяснено това е един наложителен процес, който се изразява в запълване на пространствата между поставената/ монтираната дограма и прилежащите стени. Естетически, обръщането на прозорци е задължително, защото иначе домът ви ще изглежда като след бомбардиране, но практически – може да прецените дали да предприемате това. Ние ви съветваме да помислите по-скоро към започване на този процес.

Какво е обръщане на дограма?

Самото обръщане на прозорци е технически насочена задача, което ви навежда на мисълта, че трябва да се допитате до майстор, който има опит в тази сфера. Като времетраене не е дълга задача, но естетически е приоритетна, за да не седят големи дупки, които да ви дразнят окото.

Обръщането на прозорци се състои в това да се запълнят пространствата между профилите на дограмата и ответните стени, за да се придаде една завършеност на цялата конструкция/ прозорец. Когато става дума за цена за обръщане на прозорци е хубаво да изисквате ценова оферта от специалист, който може да калкулира ценообразуващите фактори. Но в самата цена ще бъде включен както труда, така и използваната техника. Материалите е добре да се договорят предварително: вие ли ще ги поемете, или майсторът ще се погрижи за този въпрос за съответно заплащане.

3 ползи от обръщането на прозорци

Обръщането на дограма може да стане с гипсокартон, дърво и други материали според предпочитанията на клиента. Нека обаче видим кои са 3те ползи от предприемането на това действие:

  • Обръщането на дограма повишава топлоизолацията на помещението;
  • Създава се един стегнат, приличен и завършен вид на жилището;
  • Предпазва от замърсяване и намалява прахта (особено важно за домакините).

Тези семпли ползи са добре познати, но понякога когато имаме доста ангажименти и може да се стигне до там да отложим обръщането на прозорци, а не бива. Запомнете, че колкото по-навреме се изпълни задачата, толкова по-добър тайм мениджмънт се получава, което увеличава продуктивността и времето за други приоритетни задачи.

Най-бързо и лесно се обръщат прозорци с гипсокартон.

Повече майстори избират този вариант, защото е и по-чист за работа. Ако се спрете на тази възможност, процесът няма да отнеме повече от един работен ден при нормална до средна квадратура на жилището. Например, едно помещение от 75 кв.м. със сигурност ще има по-малко работа спрямо помещение с тройна площ. Ето защо е важно да се консултирате с професионалист, който ще може да ви посъветва, да сложи времеви рамки, да препоръча начин на работа и материали и да създаде един перфектен краен резултат.

Какво още му трябва на човек – осен един спокоен дом, топъл през зимата и прохладен през лятото! Не забравяйте, че обръщането на прозорци е част от топлоизолацията. Посещайте се, ако някога изпаднете в строителна дилема.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *