Избор и приложение на битумната хидроизолация

Spread the love

Въпреки, че има много и най-различни битумни продукти за хидроизолация.

polagane na pvc hidroizolatsiya na plosak pokriv
ПВЦ Хидроизолация

Всеки продукт има своите характеристики и те са посочени от производителя. Така както има битумна хидроизолация за покриви, така има и битумна хидроизолация за основи, за тунели, за пътища, за най-различни съоръжения. 

Общата характеристика за продуктите обаче съществува и тя носи следните предимства. Те могат да са валидни и за течните битумни хидроизолационни продукти. Тази статия обаче няма за цел да ви накара да изберете сами битумна хидроизолация, а да разберете как се избира такава и как се прилага според нейните общи предимства.

Основни предимства на битума за хидроизолация

Превъзходни хидроизолационни характеристики – преценка на продукта за определен проект, за да може собствениците да се възползват от тези качества.

Широка гама от методи на приложение – при покриви, пътни строителни съоръжения, канали, тунели и т.н. Изборът обаче се базира според това дали конкретен продукт е приложим за дадения обект. Това се прави чрез анализ и проверка на строителни документи, тестова част и други действия, които са приоритет на изпълнителите на монтажа.

Богат избор от горни настилки, включително опции за студено или горещо полагане. Избор на базата най-подходящо решение за проекта. Конкурентни разходи за жизнения цикъл на самите инсталации. 

Битумната хидроизолация осигурява още по-добре работещ строителен компонент. Точно за това се използва за големи строителни проекти и се работи с размах.

Висока якост на опън и не само. Всички предимства и положителни хидроизолационни качества на продукта се описват от производителите, след като всеки такъв продукт е минал всички изпитания и отговаря на стандартите на ЕС.

Пречки за използването на битумна хидроизолация 

Преди да се използва хидроизолационен продукт на битумна основа, трябва да се внимава при полагане на хидроизолационни мембрани върху основата. Важно е да знаете какво даден продукт причинява на субстратите и дали взаимодействат добре с качествата на избрания продукт.

pvc hidroizolatsiya na plosak pokriv
Roof waterproofing membrane / polyolefin / synthetic / double-layer

Също така е необходимо да се обърне внимание на средата, в която ще се полага хидроизолационната мембрана от битум, тъй като някои продукти са много чувствителни по време на фазата на нанасяне, те ще бъдат неефективни, ако не се прилагат при подходящи условия.

Подходящи обекти за течна битумна хидроизолация 

Битумните течни мембрани са идеалното решение за безшевни, напълно прилепнали и безопасни системи за хидроизолация. Те са полимер-модифицирани битумни емулсии, които не изискват нанасяне с горелка или пламък. Предлагат се като покрития на водна основа или на основата на разтворители.

Основната употреба е при подземни площи, изправени пред опасността от земна влага, основи, мазета, сутерени. Също така при влажни зони, плувни басейни. За хидроизолация на покриви на жилищни и промишлени сгради.

Качества на течната хидроизолация

Сред основните предимства на битумната течна хидроизолация е това, че не е необходима горелка за инсталационната част. Напълно свързана, безшевна система, която създава плътен слой върху субстрата. Възможност за преодоляване на пукнатини.  По-безопасен и по-бърз монтаж от всички други видове битумни продукти.

За да се възползвате от тези предимства на продуктите от този тип, трябва да поверите изолацията на опитни майстори, които знаят как да се справят с предизвикателствата на разнообразието от обекти, които изброихме като годни за течна битумна хидроизолация.

Facebook Comments